Reklama
 
Blog | Petra Závorková

O bezmoci nad nocí

„Hlášení o zpoždění. Vlak Eurocity č.729 bude opožděn. Očekávané zpoždění vlaku je asi 15 minut. Vážení cestují, omlouváme se za vzniklé zpoždění vlaku. Upozorňujeme cestující, že očekávané zpoždění se může změnit". Do střechy nástupiště bubnuje déšť, vytrvale, temně a zlověstně. S dvaceti minutami zpoždění a majestátnou pomalostí konečně vplouvá na nádraží Eurocity. Následuje upršená cesta vlakem při které zbývá až moc času na přemýšlení. A pak už si na sebe oblékám bílý hábit, aby mě vůbec vpustily dovnitř. Všude panuje nehybné ticho, jen občas přitlumený hlas něco zašeptá. A do ticha se ozývá píp, píp.

  A potom už stojím u bíle povlečené postele. Podávám ruku téměř nehybnému tělu. Jen ta ruka se ještě zvládne zdvihnout nad pokrývku a trochu stisknout cizí prsty. A hlava se otáčí ze strany na stranu, jako by chtěla dohnat pohyby celého těla. Jinak nic. Stojím tam jako duch. V bílém hábitu a s promoklýma botama. Padne několik málo vět. Jen aby nebylo ticho. Úplně zbytečných a bezvýznamných vět. Mlčet je neúnosné. Stejně jako mluvit. A v tom napjatém klidu přístroje odměřují čas. Píp, píp. Počítají, jak dlouho tam už jsem. Píp, píp. Usekávají z ticha pravidelné části v rytmu tlukoucího srdce. A zelená světýlka kreslí své grafy na malých obrazovkách. Nahoru a zase dolů. Malují dráhy života. 

Mluví na mě hlas, vzdálený, slabý a matný. Chvílemi ho přehlušuje bublání jakéhosi přístroje. Řeč se zadrhává a témata ztrácí. Artikulování každého slova vyžaduje nadměrnou sílu. Přichází únava. Ze slov i z bdění. Oči se začínají klížit. Občas se zavřou uprostřed věty a hlas najednou utichne. Jenže, je tu ještě vůle, vůle zůstat chvíli vzhůru, jenom chvíli, vůle oči opět otevřít, než vyčerpání víčka donutí zase klesnout zpět. A tak se ty oči otvírají a zase zavírají. Bloudí po místnosti a pátrají po záchytných bodech. A pak se ztrácejí ve své temnotě.

Marně hledáme, co bychom si řekli. Všechno se zdá příliš banální a malicherné. Pro hlouposti je ten čas příliš cenný a do vážných témat se nikomu nechce. A tak tam stojím a jen se dívám na bezvládné tělo. A na ruku, co se občas sevře v pěst a zase sevření povolí. Hlas si stěžuje. Že musí ležet už několikátý den, že by byl raději někde úplně jinde. Vysvětluje kde. Zabředá do vzpomínek a opouští bílou místnost. Alespoň na chvíli. Propadá se do svých obrazů. Vzdálených a nedosažitelných. A vyzdvihává tělo z postele a bere jej s sebou do světa fantazie. Okolí téměř nevnímá, vypráví spíše pro sebe. Aby ten proležený čas přeměnil na alespoň trochu snesitelný. Hlas s mocí kouzelníka. Přináší vlaky a lodě, hory a řeky, promoklé spacáky i vůni jídla vařícího se v očouzeném kotlíku. A všechno skládá do jedné malé vykachličkované místnosti.  Pak ho ze snění vytrhne protivné zapípání. Píp, píp. Hlas se vrací se zpět, rozmrzelý, netrpělivý a bezmocný jako malé dítě.

Reklama

Ptá se, kde má telefon. Chce vědět, kolik je hodin. Ztratil pojem o čase v místnosti, která je pořád stejná. Stěžuje si na neměnné šero. Touží po slunci, dešti i větru. A zkouší zdvihnout nehybné končetiny. Z principu. Nesnáší odkázanost na druhé. Stejně jako vlastní bezmocnost. Ta tvrdohlavost mu ještě zbyla. Tvrdohlavost a vůle. To ho drží nad vodou. A já doufám, že i udrží. Vlastně mi nic jiného ani nezbývá. Můžu jen věřit, nic víc. A občas přijít narušit předvídatelně plynoucí dny.

Upozorňují mě, že budu muset jít. Že už tam jsem moc dlouho. A přitom jsme se skoro ani nestihli pozdravit. Ještě urovnám věci na stolečku. Přál si to. Aby na ně alespoň tou jednou rukou dosáhl. U každé věci zkouší, jestli není moc daleko. Prsty kontroluje její místo. A dolévám čaj do hrnečku, takového toho pomocného hrnečku, ze kterého se malé děti učí pít. Protože z ničeho jiného ani pít nezvládne.  A pak už mi říkají, že opravdu budu muset bílou místnost opustit. Ještě mi podává ruku na rozloučenou. Trošku ji zmáčkne a drží ji déle než obvykle. Za okny padá tma. A oči kloužou po místnosti a hledají, čeho by se chytly. Přede dveřmi odkládám bílý plášť. A pak už na mě dýchne vlhký a studený vzduch přicházejícího večera. Před sebou vidím ty oči plné beznaděje. Jenže ty oči mě za celou dobu neviděly.